12.07.2016 / Zahrada


Grilovací sezóna je v plném proudu, a proto někteří hledají náhradu za rozbitý gril. A přitom stačí tak málo, aby vydržel.

Laciné grily za pár set leckdy nevydrží ani jedno léto. Zejména zde platí pravidlo, že kvalita si žádá svou cenu. Dražší grily vydrží i deset let, jsou vyrobeny z odolných materiálů a domyšlené do detailů včetně odkládacích ploch.

Na velikosti záleží

Velikost grilu ovlivňuje nejen jeho výkonnost, ale i spotřebu. Pro běžné rodinné grilování stačí gril o rozměrech 50 × 30 cm. Velikost pod touto hranicí má smysl jen pro ty, kdo grilují málo, a nad tuto hranici by se měli vydat ti, kteří milují velkou společnost.

U grilu se ale nemusíte omezovat jen na dřevěné uhlí. Neustálý přísun kouře a vůní nemusí jít pod nos sousedům. Připravili jsme pro vás krátký přehled, jaký gril vybrat podle toho, kde a jak často grilujete.

Griluji velmi zřídka

Pokud si ale chcete ten kuchyňský pořídit, investujte do elektrického s lávovými kameny. Před návštěvou budete za toho, kdo ví a práce s ním je minimální, údržba také není náročná. A sousedi o vašem grilu vědět taky nebudou.

A proč lávové kameny? Zachytávající odkapávající tuk a grilované jídlo je pak zdravější a vám se doma nebude vznášet bílý dým.

Griluji dvakrát za celé léto

Tak pak je pro vás vhodný elektrický gril. I když nebudete mít otevřený oheň, maso získá chuť po grilu a navíc můžete gril používat i v zimě. Snadno nastavíte teplotu, nemusíte uklízet popel ani uhlí.

I když často negrilujete, pořiďte si gril s výkonem 2200 W a více a s víkem. Rychle ho rozpálíte a díky poklopu maso neztratí šťavnatost a navíc udržíte teplotu. Připravte si kolem dvou tisíc, přes pět tisíc už to budou držáky.

Griluji skoro každý víkend

Tady si můžete vybírat mezi klasickým grilem na dřevěné uhlí, plynovým nebo elektrickým. Každý z nich má své pro a proti.

Gril na dřevěné uhlí

  • nízké náklady na provoz
  • grilovat můžete i mimo civilizaci
  • jedinečný pocit skutečného grilování
  • ideální pro zahrady
  • náročnější údržba a čištění (popel, prach, uhlí, kouř)
  • složitější roztápění
  • laciné varianty dlouho nevydrží a po pár seancích se rozpadnou
  • odkapávající tuk se mění v karcinogenní kouř

Výkonný elektrický gril

  • snadná regulace teploty
  • snadná manipulace a údržba
  • možnost využití i v uzavřených prostorách
  • barevné varianty
  • ideální do města
  • nutnost připojení do sítě

Plynový gril

  • máte oheň, ale neřešíte popel
  • rychle získáte požadovanou teplotu
  • snadné používání
  • je bezpečný a jeho provoz je levný
  • i ty nejlevnější jsou v porovnání s jinými drahé
  • musíte mít k dispozici těžkou propanbutanovou láhev

Griluji i snídani

Vítejte ve světě fajnšmekrů. Pro vás jsme připravili něco skutečně speciálního – vodní gril. Jedná se vlastně o horkovzdušnou troubu na kolečkách. Vodní gril se skládá z uzavřeného prostoru s roštem, topeništěm s regulovaným přívodem vzduchu, miskou na vodu a mřížkou. Mezi rozpáleným dřevem nebo dřevěným uhlím je posazena miska s vodou. Voda se odpařuje a maso si tak zachová svou šťavnatost a získá pravou grilovanou chuť. Maso nemusíte obracet, propeče se ze všech stran. Voda navíc zachytává stékající tuk.

Druhou možností by pro vás byl tzv. RBS gril, tedy plynový gril se dvěma keramickými postranními hořáky a s vanou, která zachycuje odkapávající tuk. Tento typ grilu umožňuje snadné ovládání teploty, díky dvěma hořákům je jídlo rychle propečené, aniž by došlo k jeho vysušení.

I brikety ovlivní chuť

Máte-li chuť experimentovat, zkuste sehnat brikety z kokosů nebo třešňového dřeva. Jejich vůně dokáže výrazně ovlivnit chuť pečeného jídla. Pokud neseženete brikety, zkuste speciální dřevěné grilovací lupínky.

Méně časté varianty

Keramický gril často nepotkáte, jedná se spíše o pec než o gril. Kromě masa si v něm upečete i chleba a hodí se pro větší domácnosti.

Příbuzným je pak gril krbový, který mnohým z nás dobře slouží na zahradách chalup a chat. Otevřenost krbu je tady spojena s možností grilování a kromě skvělého jídla nabízí i příjemný pohled do žhavého topeniště. Aby vydržel, je nutné jej postavit ze šamotových cihel nebo takových cihel, které odolají vysokým teplotám a neprasknou.

Indukční gril najde své uplatnění spíše v kuchyni a jako varianta do té venkovní rozhodně stojí za zvážení.

Raclette není jen pro sýr

Pánvičky raclette grilu můžete využít i pro servírování teplých předkrmů nebo takzvaných amuse bouche, gurmánských jednohubek.

Nezapomínejte na nástroje

Kromě nutné ploché obracečky a vidličky s dostatečně dlouhou násadou, abyste se nespálili, se hodí i vpichovací teploměr na steaky. K čištění pak využijete kleště a štětec. Pro grilovací nadšence se hodí třeba držák na kuře s miskou na šťávu nebo pizza kámen. Hodí se i ochranná grilovací rukavice.

Při grilování více než kdy jindy oceníte čerstvé bylinky. Pro zdravější menu také můžete místo pečiva připravit zeleninové saláty. Zajímavým dezertem pak bude grilovaný ananas potřený směsí medu s chilli.

Sdílejte:
Témata článku:
grilléto