03.10.2016 / Zahrada


Nenechte svou zahradu nepřipravenou, až přijdou první mrazíky. Postarejte se o záhonky, trávník i stromky.

Babí léto už se definitivně rozloučilo, nastal podzim a s ním poklesly teploty. Proto je vhodná doba pro sklízení pozdních odrůd ovoce i zeleniny. Stále však můžete také vysévat druhy nové, zimě odolné. Říjen je nejlepší dobou pro vysazování okrasných i ovocných stromů a dřevin a také pro sázení růží a tulipánů. Zahradu můžete pomalu začít připravovat na zimu.

1. Pokračujte ve sklízení ovoce a zeleniny

Je nejvyšší čas sklidit i ty nejpozdnější odrůdy jablek a hrušek. Stromy očesávejte odspodu koruny nahoru a zvnějška dovnitř, aby případně padající plody nepoškodily ty ostatní. Pokud zimní odrůdy správně uskladníte, vydrží až do jara. Jablka ukládejte do čistých lísek stopkou dolů – stopky nevytrhávejte, protože vzniklou rankou by mohly vstoupit tzv. skládkové choroby.

Sklízejte pozdní odrůdy vinné révy. I z malé úrody si můžete připravit vlastní burčák nebo mošt. Pokračujte ve sklízení tykví. Před příchodem prvních mrazíků skliďte i veškerou další plodovou zeleninu, jako rajčata, okurky, papriky nebo lilky. Na nízké teploty jsou citlivé zejména okurky, u nichž dochází k rozkladu chlorofylu a následnému úhynu rostlin při poklesu pod 12 °C.

Sklízejte vlašské ořechy, ale počkejte, až začnou samy padat. Nejdříve odstraňte rubinu (zelený obal plodu). Poté je sušte na suchém a dobře větraném místě. Zrají také šípky, sklízet je můžete z růží planých, ale i pěstovaných. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C a dalších minerálů, kterými si můžete posílit imunitu na podzim a zimu.

Jak správně na šípky?

Na sběr se vydávejte za suchých a slunečných dnů, kdy jsou látky v plodech nejúčinnější. Vybírejte jen tvrdé červené nebo oranžové šípky, přezrálé kousky nechte přírodě.
Nejlepším způsobem zpracování pro uchování cenných látek šípků je sušení. K sušení se ovšem nehodí přemrzlé plody, ty zužitkujte na vaření čaje, do marmelád, povidel či vína.

Nepřemrzlé plody sušte v troubě nebo sušičce na ovoce při teplotě maximálně 40 °C. Dobře usušené plody mají oranžovou až tmavě hnědou barvu, nakysle sladkou a svíravou chuť a snadno drolivou konzistenci. Usušené plody skladujte v dobře uzavíratelné sklenici po dobu maximálně jednoho roku, delším skladováním se vytrácí cenné látky.

2. Záhonky hlídejte i vysévejte

Některé druhy zeleniny vydrží i nižší teploty, až do cca −6 °C, jako například hlávková kapusta, čínské a pekingské zelí nebo salát. Můžete je tedy nechat na záhoně, je ale lepší je ochránit netkanou bílou textilií.

Existují i zcela mrazuvzdorné druhy zeleniny, které na záhonu můžete ponechat zcela bez obav i speciální péče. Patří mezi ně špenát, pastinák, růžičková kapusta a zimní pór. Kapusta kadeřávek dokonce chutná nejlépe, pokud projde mrazíky.

Od konce října vysévejte některé druhy kořenové zeleniny, hlavně mrkev. Stále zalévejte bulvový celer, protože narůstá. Skliďte ho však včas před nástupem silnějších mrazíků, protože namrzlý ho nelze dlouhodobě skladovat. Konec října je také vhodnou dobou pro výsadbu česneku.

Co s nedozrálými rajčaty

Zelená rajčata, která nestihla do podzimu dozrát, nejsou syrová jedlá, ale když je obalíte v trojobalu a osmažíte, máte chutnou zeleninovou variantu řízků. Podávejte je například s rýží nebo pečenými brambory a jogurtovým dresinkem.

3. Zryjte a pohnojte uvolněné záhony

Uvolněné zeleninové záhony, které již teď nebudete osévat, zryjte, abyste je připravili na příští sezónu. Půdu poté neuhrabávejte, jako jste zvyklí při běžné úpravě záhonů, hrubé hroudy umožní promrzání půdy, a ta se tak lépe vyrovná se zimními srážkami. Půdu, která potřebuje vylehčit, zvýšit propustnost, případně dodat organické látky, obohaťte rašelinným substrátem, humóznějším kompostem nebo pískem.

4. Rychlete bylinky

Bylinek se nemusíte vzdávat ani v zimě. Abyste si na nich v pozdějších měsících mohli pochutnávat, vyryjte teď jejich trsy ze záhonů a přesaďte je do květináčů, které ponechejte v chladu. Až budete bylinky potřebovat, přeneste je do tepla na co nejsvětlejší místa a vydatně zalévejte. Takovému typu zacházení s bylinkami se říká rychlení a nejlépe se k němu hodí pažitka a petržel. 

5. Vysazujte stromy a keře

Říjen je vhodnou dobou pro výsadbu listnatých, opadavých druhů okrasných i užitkových stromů a keřů. Jak správně sázet, se dozvíte v samostatném článku. Od poloviny října do prvních mrazíků vysazujte v podstatě všechny ovocné stromy, kromě broskvoní, které jsou choulostivé a vysazují se dříve. Zakládat také můžete živé ploty z opadavých dřevin. Na teplých a chráněných místech vysazujte nové rostliny, jako jsou vinná réva, angrešt nebo rybíz.

6. Sázejte květiny

Stále ještě kvetou některé trvalky, ty další otužilé druhy kvetoucí na jaře můžete sázet, přesazovat a dělit trsy. Zahradu zdobí chryzantémy, které se spokojí pouze s lehkou ochranou proti mrazu. Dávejte ale pozor, protože, chryzantémy vyšlechtěné pro kvetení na Dušičky nejsou mrazuvzdorné!

V tomto měsíci můžete sázet královské květiny – růže. Nebojte se vyzkoušet různé typy, jako velké sadové keře, drobnokvěté či mnohokvěté nebo popínavky. V teplých dnech první poloviny října můžete stále ještě vysazovat okrasné cibuloviny.

Říjen je měsícem výsadby tulipánů, tak své zahradě některou z barevných variant také dopřejte. Chcete-li mít na zahradě narcisy a ještě jste je nevysázeli, v první části října máte poslední šanci. Naopak vykopejte cibule a hlízy okrasných rostlin, jako jsou begonie a mečíky a zejména jiřiny. Nechejte je oschnout a očistěte je a poté uložte.

Jak uskladnit hlízy?

Gladioly – mečíky – zkraťte a uložte, první 2 týdny do teplot 25 °C pro dosušení a poté do chladnějších prostor. V případě ukládání do jedné vrstvy a na větraném místě můžete teplejší fázi přeskočit.

Jiřinky zastřihněte na 15 cm a opatrně vyryjte vidlemi. Nechte proschnout stonky a za pár dní uskladněte na dobře větraném a suchém místě s teplotou mezi 6 a 10 °C.

Kany seřízněte, vyryjte, očistěte od hlíny a uskladněte v bedně s pískem nebo rašelinou. Pokud nemáte ani jedno, zkuste najít suché piliny nebo hobliny. Dávejte pozor na vlhkost, aby nezačaly rašit. Podobně jsou na tom i begonie.

7. Připravte trávník na zimu

V průběhu tohoto měsíce sekejte pouze zřídka a trávní porost nechejte vyšší. V polovině měsíce posekejte naposledy, trávník potřebuje do zimy ještě trochu povyrůst. Kdyby zůstal nízký, mohl by ho snadno poškodit mráz. Více se dozvíte v samostatném článku Zazimování trávníku.