26.02.2017 / Úspory


Snížit výdaje za energie v kuchyni není tak těžké. Nemusíte investovat víc než svoji ochotu něco změnit a výsledky budou překvapivě příjemné.

Mnoho spotřebičů, které jsou v základní výbavě kuchyně, je v provozu každý den. Lednice, varná konvice, sporák nebo trouba nám sice pomáhají, ale v důsledku nevhodného užívání se jejich spotřeba může stát zbytečně nákladná.

Mezi ty s největší energetickou zátěží patří právě lednice nebo mrazák. Celkový vliv chlazení potravin na rozpočet domácnosti se pohybuje od 10 % až do 20 %. Navíc spotřebiče stárnou a každým rokem se jejich spotřeba zvyšuje o 1–2 %.

Jak tedy ušetřit u jednotlivých kuchyňských spotřebičů?

Sporák a trouba

  • Nejúspornější je vaření na indukční desce. Minimalizují se tepelné ztráty a je efektivnější než elektrická či sklokeramická varná deska. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena, nicméně díky dlouhé životnosti se investice vrátí.
  • Vždy vařte na plotýnce odpovídající velikosti hrnce, vaření tak bude nejefektivnější.
  • Používejte poklici. Snížíte tak náklady na vaření až o 50 %.
  • Používejte papiňák, tedy Papinův hrnec – jehož hlavní úspora je v rychlosti vaření a tím i v množství spotřebované energie (o času nemluvě).
  • Zkontrolujte své hrnce. Ty s nerovným dnem se nedokonale prohřívají, což se v výsledku projeví ve zvýšené spotřebě energie.
  • Dbejte na správné množství vody v hrnci. Ohřev vody, kterou nepoužijete, vás stojí peníze navíc.
  • Zbytečně neotevírejte dvířka zapnuté trouby – pohled přes sklo často bohatě stačí. Každé otevření vás stojí teplo, které trouba musí opět vytvořit.

Lednice a mrazák

  • Pravidelně odmrazujte. Námraza vyšší než 5 mm snadno zvýší náklady o 30 %.
  • Umístěte lednici a mrazák co nejdále od okna, sporáku či radiátoru. Teplejší prostředí nutí spotřebič neustále se ochlazovat a tím spotřebovává více energie a vytváří námrazu.  (Ideálním místem pro umístění lednice a mrazáku je suché a chladné prostředí.) Nenechávejte lednici otevřou déle, než je nutné. Lednice není galerie. :-)
  • Umožněte, aby kolem spotřebiče proudil vzduch.
  • Nevkládejte do lednice teplé jídlo, odpařující se teplo se musí zchladit a tím plýtváte energií i penězi.
  • Do mrazáku nevkládejte nezabalené potraviny. Voda obsažená v jídle se v mrazáku vypařuje, přispívá k námraze a vy se tak ochuzujete o šťavnaté potraviny.
  • Zbavujte se pravidelně prachu na zadní straně lednice. Lednice pak lépe chladí.
  • Potraviny rozmrazujte přes noc v lednici.
  • Při nákupu lednice vybírejte vhodnou velikost. Poloprázdná spotřebuje zbytečně mnoho energie. To samé platí o mrazáku.

Více tipů, jak ušetřit s lednicí, najdete i v tomto čánku.

Digestoř (recirkulační nebo komínová)

  • Recirkulační digestoře jsou méně efektivní než komínové digestoře. Recirkulační vzduch vyčistí a vrací zpět do místnosti, komínové odvětrávají vzduch z vaření komínem rychleji. Nevýhodou komínových je nutnost stavebního výstupu.

Rychlovarná konvice

  • Čím více vody ohříváte, tím více energie varná konvice spotřebovává. Ohřívejte proto jen potřebné množství vody, ne více.
  • Nemáte-li indukční varnou desku, ohřívejte vodu pro přípravu jídel ve varné konvici, ušetříte.

Mikrovlnná trouba

  • Mikrovlnka je vhodná pro ohřívání menších porcí jídla. Klasická trouba se oproti mikrovlnné troubě dlouho rozehřívá a zbytečně tak „žere“ elektřinu.

Myčka nádobí šetří ruce, čas i spotřebu

Velký vliv na šetření nákladů energie v kuchyni má v porovnání s ručním mytím mnohými přehlížená myčka. Kromě toho, že šetříte ruce a čas, jsou hlavním argumentem čísla: úspora 60 % vody a o 40 % méně energie na její ohřev.

Pokud vás nějak výrazně netlačí čas, využívejte úsporné programy, které myjí nádobí delší dobu, ale zato šetří vodu a energie. Vždy se snažte myčku zapínat co nejvíce naplněnou. Častým používáním poloprázdné myčky zvyšujete náklady a ani se nejedná o šetrné zacházení.

Pečujte o svou myčku

Odstraňujte mastnotu a nánosy špíny uvnitř myčky, je pak díky tomu efektivnější.

Myčka versus ruční mytí nádobí

  Ruční mytí Myčka
Počet várek 12 1
Spotřeba vody 80 litrů 7 litrů
Náklady na mycí prostředky 1,20 Kč 2,50 Kč
Cena za vodu 11,50 Kč 1 Kč

Začněte šetřit už při psaní nákupního seznamu

Nesprávným skladováním potravin je znehodnocujete a zbytečně pak končí v odpadu. Vzniká tím nejen zátěž životního prostředí, ale zároveň měsíčně doslova vyhodíte několik set korun. Vhodným přístupem k nákupu a skladování ušetříte více, než si myslíte:

  • Tropické ovoce nepatří do lednice – a to včetně rajčat. Nedozrají tam, ale naopak rychleji zhnědnou.
  • Uzeniny a sýry ukládejte do plastových krabiček.
  • Neskladujte různé druhy zeleniny v těsné blízkosti. Mohou rychleji zhořknout. Ideální je používat plastové krabičky i na zeleninu.
  • Maso a mléčné výrobky nakupujte jako poslední. Tento druh potravin bez správného chlazení dlouho nevydrží. Nevystavujte je teplému prostředí a vložte je ihned do lednice.
  • Pokud se některá z potravin blíží datu spotřeby, nebojte se najít nový recept, se kterým ji upotřebíte.
  • Většinu potravin můžete zamrazit.
  • Vhodně plánujte samotný nákup. Zkontrolujte stav potravin před samotným nákupem a nenakupujte zbytečně velké množství potravin jen proto, že jsou ve výhodné slevové akci.

Další praktické rady

Nový úsporný spotřebič

Je váš spotřebič starý a chcete ho vyměnit za nový? Využijte nabídek v programu Bílá technika od ČEZ. Více na bilatechnika.cez.cz, ušetříte.

Na závěr je vhodné zmínit několik rad, které souvisí s ekologií. Peněženka i příroda vám poděkují. 

  • Na vaření a pití nepoužívejte kupovanou vody balenou v plastových lahvích. Šetrnější způsob je si pořídit filtrační konvici nebo pít odstátou vodu z vodovodu, tedy bez chloru.
  • Samozřejmostí je třídit odpad, nestojí to mnoho času a šetříte planetu.
  • Příjemnou úsporou je pěstování bylinek doma, provoní váš byt a ušetříte peníze.