14.07.2016 / Domov


S rostoucími teplotami roste i chuť na zmrzlinu. Má smysl si pořídit přímo zmrzlinovač?

Mnoho lidí má zcela oprávněné námitky vůči přístrojům, které můžou používat jen velmi zřídka. Mezi takové rozhodně patří zmrzlinovač. Ale je to skutečně tak, že tohoto pomocníka využijete jen párkrát v roce a po létě se z něj stane lapač prachu?

Přístroj na výrobu zmrzliny totiž skrývá svůj půvab ve faktu, že jakmile si jej pořídíte, budete jej chtít používat. A tak se zmrzlina zařadí i mezi dezerty podzimní a zimní. Nebo se vás to vůbec netýká?

Zmrzlina se míchá, míchá a míchá

Zmrzlinovače nemusí být velké.Zmrzlina se dělí na tři druhy. Krémové gelato, tedy hedvábně našlehaný smetanový krém, šerbet, což je kombinace ovoce, ovocné šťávy a mléka, a sorbet, což je čistě ovocná zmrzlina bez mléka. Dobrý zmrzlinovač by měl umět umíchat všechny a paradoxně nejtěžší je právě sorbet. Tam by chuť neměly rozbíjet krystalky ledu a ty bývá nejtěžší rozšlehat. Tyto informace nám bohatě stačí k tomu, abychom sestavili pár pravidel pro výběr zmrzlinovače.

Ruční šlehání nechte historii

Ruční šlehače jsou autenticky americky pravé, ale notně se nadřete. Zmrzlina potřebuje míchat víc než půl hodiny. A lepší je proto pořídit si alespoň malého mechanického pomocníka.

Zmrzlinu chcete domácí, ale jen v létě

Pořiďte si malý mechanický zmrzlinovač do tisícovky. Skládá se z podstavce s motorkem a namrazovací nádoby.

  • skladný
  • zmrzlina je hotová za 20 minut, u menších i rychleji
  • ideální pro smetanové zmrzliny a šerbety
  • nádobu je před mícháním nutné dlouho chladit v mrazáku (až 24 hodin)
  • stejně tak je nutné mít důkladně vychlazenou směs (přes noc v lednici)
  • k dispozici máte vždy jen jednu příchuť, která může být za chvíli pryč
  • sorbety vzniknou chuťově hrubější (nejsou dostatečně rozmíchané)

Do této kategorie patří i zmrzlinovače jako nástavce na kuchyňské roboty.

Zmrzlinu máte rádi i v zimě

V ten moment si pořiďte zmrzlinovač s vlastní chladicí jednotkou. Na co si dejte pozor, je, aby měl vyjímatelnou míchací nádobu – bude se vám lépe čistit. Metly jsou také lepší kovové než plastové.

  • zmrzlinu máte, kdy chcete
  • můžete vyrobit více příchutí
  • poměrně drahé, jedná se o poloprofi nebo profi stroje
  • jde o velkou krabici
  • potřebujete velký výkon, abyste na zmrzlinu nečekali hodinu
  • levnější bývají hlučnější

Vsaďte na ověřené značky

Poptejte se svého cukráře, ale většinou zjistíte, že lidé nedají dopustit na Cuisinart a Baumatic, u poloprofi až profi je to pak třeba značka Lello Musso Pola.

Zmrzlinovač jako hra

Výrobu zmrzliny můžete dělat úplně postaru – a přitom jinak. Zmrzliny hromada nebude, zato hromada zábavy s její výrobou ano.

 

Sdílejte:
Témata článku:
domácí spotřebičeléto