12.07.2016 / Domov


Lednice se v horkém létě snadno stane neřešitelným rébusem. Buď se zpotíte při pohledu na účet za elektřinu, nebo při vyhazování prošlých potravin.

Na umístění lednice záleží

Bohužel i tak skvěle izolovanou krabici, jako je lednička, ovlivňují venkovní teploty. Vyšší teploty se tak rovnají vyšší spotřebě energie. Sobě i ledničce pomůžete jednoduše – postavte ji na suché a chladné místo s teplotou v rozmezí 16–20 °C. V blízkosti by neměly být tepelné zdroje, neměla by stát na slunci a prostor byste měli snadno vyvětrat.

Čím starší, tím dražší

Ve zkratce

  • Změřte si teplotu uvnitř a nastavte ji správně.
  • Změřte si spotřebu, a když už se rozhodnete koupit si novou, dívejte se po chladničkách ve třídě A+++.
  • Přerovnejte potraviny podle teplot.
  • Zachovávejte mezi potravinami odstup, aby uvnitř proudil vzduch.

Rozdíl v příkonu mezi starou a novou ledničkou může být i několik wattů. Jak velký rozdíl to je, zjistíte podle ceny kilowattu za hodinu. Nové lednice vás stojí třeba necelé čtyři koruny denně, což znamená cca 1 200 Kč ročně. Starší dokážou za stejnou dobu propálit téměř až dvacet korun, což znamená více než 5 000 Kč ročně. Zda by se nákup nové lednice nakonec skutečně vyplatil, vám pomůže změřit wattmetr. Nemusíte ho kupovat, půjčíte si jej například u vybraných prodejců elektroniky nebo v Zákaznickém centru Skupiny ČEZ, kde vám také poradí, jak ho správně použít.

Nastavte ideální teplotu

Za ideální se považuje rozmezí mezi 0 °C a 4 °C na spodní polici. Schválně si změřte teplotu uvnitř své ledničky sami speciálním teploměrem do ledničky, který stojí kolem 50 Kč. Správné nastavení teplot pak kontrolujte vždy, když se výrazně změní počasí, ale alespoň šestkrát do roka.

Odstupňujte potraviny podle teplot

Stejně jako doma i v lednici jde teplejší vzduch nahoru a studený zůstává dole. Rozdíly jsou často několikastupňové a výrazně ovlivňují trvanlivost potravin. Nejchladněji je v poličce hned nad zeleninovými šuplíky, nejtepleji právě v šuplících a ve dveřích. Nad zeleninu tedy dejte čerstvé maso, ryby a uzeniny. O patro výše pak patří mléko, máslo a případně vajíčka, pokud pro ně nemáte prostor ve dveřích. Do nejhořejší poličky pak dejte hotová jídla, sýry a ty potraviny, u kterých záleží na vůni. Dvířka patří zavařeninám a nápojům.

Pravidlo „první dovnitř, první ven“

Jednoduché pravidlo, které pomůže zachovat koloběh potravin a zamezí zbytečnému vyhazování. Co první koupíte, první také spotřebujte. Pomohou vám i webové stránky, do kterých zadáte ingredience a vyjede vám recept (například tady, tady nebo tady). Objevíte tak nové chutě a potěšíte i svoji peněženku.

Co se považuje za samozřejmé

  • Mezi potravinami musí proudit vzduch. Přecpanou lednici tak tolerujte jen pár hodin před rodinnou oslavou.
  • Vařené potraviny před vložením do lednice zchlaďte na pokojovou teplotu, ideálně do 2 hodin od uvaření.
  • Do lednice nepatří například exotické ovoce nebo chléb. Rajčata tam ztrácí svou vůni.
  • Mrazák odmrazujte pravidelně, odstraníte tak kromě ledu staré pachy i nárůst účtu za elektřinu.
  • Dveře otevírejte jen na nutně dlouhou dobu.
  • Čistěte zadní stranu lednice – výparník i kompresor zanesené prachem mají mnohem větší spotřebu energie. Vyčistěte i kondenzační hadičku u lednice a nezapomeňte ani na nádobu na odpadní vodu.
  • Vlažná voda s octem funguje jako skvělý mycí prostředek a pohlcovač pachů pro lednici i mrazák.
Sdílejte:
Témata článku:
domácí spotřebičeledniceúspora energie